Márkogiliid boalgan vai sámi oahpisteaddjit? / Markebygdas skamobjekt eller samiske snuoperatører?

Historien om en helt spesiell barnehage

Odd R. Olsen (Harstad Tidende):

“Historien om hvordan Sáráhká ble grunnlagt av en håndfull kvinner utstyrt med vilje, mot og visjoner- og evne til å omsette tanker i handling. En samisk barnehage er ikke noe spesielt, egentlig. Men historien rundt denne, om de menneskene som ga den liv og de som slett ikke ville ha den, gjør historien om Sáráhká Sámemánák til historien om en helt spesiell barnehage. Likevel handler det minst om barnehage, barnehagepolitikk og barnehagefinansiering. Sáráhka er historien om et tiltak for å demme opp mot en utvikling som truet samisk språk og identitet og hvordan man i markebygdene gjennom konkret handling ville motvirke det i sitt lokale miljø.”

I 2003 overtok Vardobaiki samisk senter drifta av samisk barnehage. Sáráhká Sámemánák kunne leie ut et velholdt barnehagebygg med alskens nødvendig innbo og løsøre, uteleker og inneleker, lávvu, grillplass og stor tradisjonell torvgamme, et uteområde langt utover arealkravene, en bod full av forbruksmateriale og for ikke å glemme et lager med tøybleier i miljøbevissthetens navn.

Snuoperatørenes oppgave var over. Målsettinga var nådd.

.

ISBN: 978-82-91973-63-0
Redaktører: Anja Komic Golar, Ardis Ronte Eriksen, Asbjørg H. Skåden, Eirik Mohaug, Gunn Myrnes Olsen, Oddveig Nymo Dalbakk
Illustrasjoner Bilder
Antall sider:  158
Grafisk produksjon: Vizuelli AS
Utgiver: Skániid girjie 2016

Pris: 240,-
Fri frakt ved kjøp over 400,-

Sáráhká Sámemánák OS har finansiert utgivelsen